Matematik

Är du smartast i klassen och kanske har lätt för matte? Eller är du lite mer missvisande en av de där eleverna som helst vill sitta allra längst bak i klassrummet och mest av allt kolla ner i boken för att slippa uppmärksamhet? Ta det lugnt. Matematik är ett av de mest fundamentala ämnena i skolan. Du måste faktiskt läsa matte ända från förskoleklass till gymnasiet, det vill säga om du väljer att studera vidare i gymnasiet. Det finns till och med förskolor där matematik ingår och är en del av läroplanen. Dessa barn kan få en stor fördel i livet.

Matematikens A & O

Matte har under åren utvecklats till att bli ett av de ämnena som många elever, och framförallt tonåringar, har väldigt svårt för. Det finns till exempel många fall där elever inte klarar av att nå det lägsta godkända betyget E i matematik – vare sig i grundskolan eller gymnasiet. Oavsett om du är en av dem som lyckligtvis har väldigt lätt för ämnet och enkelt kan sitta ner och räkna flera tal om dagen eller om du får en liten klump i magen innan varje mattelektion börjar är nyckeln densamma – träna, träna, träna. Det krävs oerhörda mängder repetition för att behärska ämnet.

Tänk själv

Ingen människa på hela jorden föds bra på något. Vare sig världens rikaste man Bill Gates – grundare av ett av IT-världens största företag i historien – eller Zlatan Ibrahimovic – Sveriges genom tiderna främsta fotbollsspelare – hade nått sina framgång utan hård träning. Därför är det viktigt att inte tappa den där avgörande glöden så fort du stöter på ett svårt hinder i form av ett mattetal. Tänk först själv en stund och se om du kan lösa det på egen hand. Om du inte kommer fram till lösningen kan du ta hjälp av någon kunnig person för att lära dig inför framtiden.

Matematiken är grundläggande för vår ekonomi

Hela vårt ekonomiska system är beroende av matematik. Allt ifrån att hålla koll på hushållsekonomin till handelsbalansen. Hela vårt kreditsystem som driver landet framåt, och även ibland bakåt är en matematisk konstruktion. Något som är viktigt för vår ekonomi är hela lånemarknaden, som du kan läsa om här; bastasvenskalanen.se och våra fintechbolag som du hittar löpande info om hot tex breakit.se.